VFEF

Varför fiber?

Till att börja med så håller vi i styrelsen med de flesta andra att det borde vara samhället som investerar och ser till att alla får samma möjligheter med fiber. Nu är det tyvärr inte så. Det enda vi kan göra är att ta tag i detta själva och försöka få med så många som möjligt. För vår del så skulle vi vilja att alla fastigheter i vårt område fick en anslutning.

När det gäller investeringen så gör vi det för att vi vill ta del av de tjänster som fiber erbjuder idag men vi vill även kunna ta del av framtida tjänster.

Den engångsinsats man gör kan man även jämföra med en investering i huset som byte av värmesystem eller tilläggsisolering. Man satsar pengar nu för att minska sin kostnad för energi eller förbrukning och på så sätt minska driftkostnaden. För de flesta så kommer månadskostnaden att halveras för telefon, tv och bredband.

Fördelar med fiber

Man ska kunna se att en fiberansluten fastighet ökar i värde. Enligt mäklare kan man i samma område se att liknade hus, med och utan fiber, skiljer i pris. I Kungsbacka ska en fiberansluten fastighet statistiskt sett gå för 35000 kr mer och på Gotland är skillnaden 55000 kr. Har man fiber indraget så får man en större krets av köpare då man kan intressera de som vill ha snabbt bredband. Detta borde vara en sak som kommer att öka i betydelse då fler och fler vänjer sig med snabba uppkopplingar.

En annan fördel med att gå över till fiber är att man slipper ha en kopparkabel in i huset. Det i sin tur leder till att åskan får det svårare att hitta in i huset. Samma sak med TV-antennen utan den så är det en väg mindre in i huset.